Inklappen
 

Vóór 16:00 uur besteld?
Dezelfde dag verzonden!

Door onze ruime voorraad verzenden we snel alle bestellingen. Is een product niet op voorraad? Dan zoeken wij altijd naar een passende oplossing, waardoor je alsnog de bestelling op tijd ontvangt. 

 

Alles uit eigen voorraad leverbaar
vanuit ons 5000m2 magazijn

In Almelo (Nederland) vind je ons kantoor en 5000m2 magazijn. We importeren en distributeren alles vanaf één locatie. In het magazijn slaan we grote voorraden op waardoor we snel bestellingen verzenden. 

 

Professioneel advies

Ons team helpt graag met het vinden van de juiste producten of het geven van advies. Je kunt ons bereiken op werkdagen tussen 8:00 en 17:00 uur, per telefoon (074 - 852 6448), e-mail ([email protected]) en live chat.

 

Voor particulier en zakelijk
Whitelabel pakbon op zendingen

We leveren aan particulieren en zakelijke klanten. Jouw zakelijke zending kan worden voorzien van transparante tape en een pakbon met eigen logo en bedrijfsgegevens. Neem contact met ons op voor ons partnerprogramma, per telefoon (074 - 852 6448) of e-mail ([email protected]).

Voordelen inklappen
  • ✔ Vóór 16:00 uur besteld? Dezelfde dag verzonden!
  • Uit voorraad leverbaar vanuit ons 5000m2 magazijn
  • ✔ Professioneel Advies
  • Whitelabel verzenden

UTP-Kabel informatie

Welke kabel moet ik kiezen?

Welke kabel moet ik kiezen?

Het oude netwerk kan je huidig internetgebruik niet meer aan: de verbinding hapert tijdens een online werkoverleg en grote bestanden downloaden duurt een eeuwigheid. Als je dit bekend voorkomt, is je netwerk toe aan een upgrade. Of misschien leg je in een nieuw pand voor het eerst een bekabeld netwerk aan. In beide gevallen sta je voor de keuze welke utp kabel je voortaan gaat gebruiken. 

 

Kies je niet-afgeschermde of afgeschermde netwerkkabels? CCA of 100% koper? Soepel of stug? En welke data- en doorvoersnelheid wil je? Klinkt ingewikkeld? Nee hoor! Als je duidelijk hebt waarvoor de internetverbinding wordt gebruikt, vind je makkelijk de beste internet kabel! Na het lezen van dit artikel weet je welke soorten utp-kabels er zijn en wat de beste utp kabel voor jouw specifiek internetgebruik is. 

Lees verder

UTP kabels langs stroomkabels, do's and don'ts

UTP kabels langs stroomkabels: de do's en don'ts

Wanneer u een bekabeld netwerk gaat aanleggen, dan is er een reële kans dat de UTP kabel langs een stroomkabel komt te lopen. Een patchkabeltje tussen de UTP wandcontactdoos en de netwerkpoort van de PC zal geen problemen opleveren als deze in de buurt hangt of ligt van bijvoorbeeld de stroomkabel van de PC. Dit zijn vaak kleine afstanden, maar wat als de UTP kabel naar een andere ruimte moet komen te liggen?

Lees verder

Soepel of stug, welke utp-kabel heb ik nodig?

Soepel of stug: welke UTP-kabel heb ik nodig?

Wanneer u op zoek gaat naar een netwerkkabel op rol, dan komt u voor de keuze te staan of u een kabel met een soepele of stugge kern wilt. Echter bestaat hierover nog wel eens verwarring en krijgen we vaak vragen hierover. Meestal ontstaat de verwarring door de naamgeving van 'stugge kabel' en 'soepele kabel'. De term stug (Solid) of soepel (Stranded) heeft echter betrekking op de kern van de kabel en zegt niet wat over de buigzaamheid wat vaak gedacht wordt. Daarom leggen we in deze blog de verschillen uit en wanneer u moet kiezen voor een UTP-kabel met soepele of juist stugge kern.

Verschil tussen een soepele en stugge kabel

Verschil soepele en stugge kabel

Zoals in de inleiding al kort uitgelegd heeft soepel of stug te maken met de kern van de kabel. UTP-kabels bestaan uit 4 afzonderlijke aderparen. Dit is ook duidelijk te zien als de kabelmantel gestript wordt. Maar al deze vier afzonderlijke aderparen hebben elk ook weer een "kabelmantel" welke is uitgevoerd in verschillende kleuren. In deze vier aderparen zit uiteindelijk de koperbedrading verwerkt waarover de datasignalen verzonden worden. En hierin zit het verschil tussen een soepele en stugge kern.

Bij een UTP-kabel met soepele kern bestaat één zo'n aderpaar uit allemaal hele dunne koperdraadjes. Bij een UTP-kabel met een stugge kern bestaat één zo'n aderpaar uit een enkele koperdraad. Stel u stript de mantel van één zo'n aderpaar bij zowel een stugge als bij een soepele kabel, dan is het verschil goed te zien. Zie foto. De oranje aderpaar is van een kabel met soepele kern en de witte aderpaar is van een kabel met een stugge kern.

Wanneer heb ik een soepele kabel nodig?

Connectoren soepel vs stug

Een kabel op rol met een soepele kern heeft u nodig als er aan beide zijden connectoren op af gemonteerd gaan worden. De reden hiervoor is dat de geleider van de connector, een soort puntmesjes, compleet door de ader heen gaan voor een zo optimaal mogelijke verbinding. Dit is te danken aan de hele dunne koperdraadjes. Bij een stugge kabel wil het wel eens voorkomen dat de puntmesjes van de connector niet helemaal door de koperdraad heen gaan of erlangs schieten.

Is het toch nodig om een connector af te monteren op een kabel met stugge kern, kies dan in ieder geval voor connectoren die hiervoor geschikt zijn. Met een goede krimptang komt er 9 van de 10 gevallen wel een verbinding tot stand, het is echter nooit optimaal.

Wanneer heb ik een stugge kabel nodig?

Wanneer de kabel op rol afgemonteerd gaat worden op een LSA strook, dan heeft u altijd een UTP-kabel met stugge kern nodig. De stugge kern hecht beter voor een optimale verbinding. LSA-stroken zijn te vinden op onder andere patchpanelen en wandcontactdozen.

Als de kabel aan de ene zijde op een LSA strook afgemonteerd dient te worden en aan de andere zijde van een connector voorzien dient te worden, ook dan is een stugge kabel nodig.

Zit er dan geen verschil in buigzaamheid?

Het verschil in buigzaamheid tussen een stugge- en soepele UTP-kabel is nihil. Beide kabels zijn evengoed geschikt om door een loze leiding te trekken of bochten mee te maken, tot een bepaalde mate om kabelbreuken te voorkomen.

Alles wat u wilt weten over UTP-kabels kunt u teruglezen in onze blog Welke kabel moet ik kiezen?. Hier leest u alles wat u moet weten als u op zoek bent naar UTP bekabeling.

Kort samengevat

Gaat er aan beide zijden een connector afgemonteerd worden, kies dan voor een soepele kabel!
Gaat de kabel aangesloten worden op een LSA-strook van bijvoorbeeld een patchpaneel of wandcontactdoos, kies dan voor een stugge kabel!

Classificaties kabels op rol

Classificaties kabels op rol

De nieuwe Europese norm EN 50575 voor brandgedrag kabels is sinds 1 juli 2017 verplicht gesteld. Het doel van deze norm is het risico op brand te verminderen. Bij professionele bekabeling wordt een CPR classificatie meegeleverd. CPR staat voor Construction Products Regulation. Door deze universele classificatie aan professionele installatiekabels toe te voegen kan de kwaliteit van de bekabeling beter gewaarborgd worden. Wat de classificatie precies inhoud leggen we graag uit.

Lees verder