Inklappen
 

Vóór 16:00 uur besteld?
Dezelfde dag verzonden!

Door onze ruime voorraad verzenden we snel alle bestellingen. Is een product niet op voorraad? Dan zoeken wij altijd naar een passende oplossing, waardoor je alsnog de bestelling op tijd ontvangt. 

 

Alles uit eigen voorraad leverbaar
vanuit ons 5000m2 magazijn

In Almelo (Nederland) vind je ons kantoor en 5000m2 magazijn. We importeren en distributeren alles vanaf één locatie. In het magazijn slaan we grote voorraden op waardoor we snel bestellingen verzenden. 

 

Professioneel advies

Ons team helpt graag met het vinden van de juiste producten of het geven van advies. Je kunt ons bereiken op werkdagen tussen 8:00 en 17:00 uur, per telefoon (074 - 852 6448), e-mail ([email protected]) en live chat.

 

Voor particulier en zakelijk
Whitelabel pakbon op zendingen

We leveren aan particulieren en zakelijke klanten. Jouw zakelijke zending kan worden voorzien van transparante tape en een pakbon met eigen logo en bedrijfsgegevens. Neem contact met ons op voor ons partnerprogramma, per telefoon (074 - 852 6448) of e-mail ([email protected]).

Voordelen inklappen
  • ✔ Vóór 16:00 uur besteld? Dezelfde dag verzonden!
  • Uit voorraad leverbaar vanuit ons 5000m2 magazijn
  • ✔ Professioneel Advies
  • Whitelabel verzenden

UTP Kabels

UTP kabel kopen?

UTP kabel

De UTP kabel is het drijvende hart in iedere netwerksamenstelling. Zonder UTP kabel kan er namelijk geen apparatuur voorzien worden van een netwerksignaal. UTP kabels zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, maar wat is nu het verschil?

De kracht van de kabel

Een UTP kabel kent verschillende categorieën, de categorie van de kabel geeft aan hoe krachtig de kabel is. De meest voorkomende categorieën op dit moment zijn Cat5e, Cat6, Cat6a en Cat7.

De Cat5e kabel is de oude standaard internet kabel. Hoewel deze kabels nog zeer veel worden gebruikt, voldoet deze steeds minder aan de huidige standaarden op het gebied van netwerkbekabeling. Deze kabel is in staat gegevens over te brengen met een snelheid van 1Gbit per seconde, bij doorvoersnelheden van 100 megahertz.

Met snelheden van 1Gbit per seconde, bij doorvoersnelheden van 250 megahertz, behoort de Cat6 kabel tot de huidige standaard netwerkbekabeling. De hogere doorvoersnelheid maakt dat er veel meer data tegelijkertijd over de kabel verzonden kan worden.

Cat6a kabels behoren tot de nieuwe standaard internet bekabeling. Dit type UTP kabel is namelijk in staat gegevens over te brengen met snelheden van 10Gbit per seconde bij doorvoersnelheden van 500 megahertz. Niet alleen maakt dit dat de Cat6a kabel geschikt is voor 10-Gbit apparatuur, ook is deze kabel uitermate geschikt voor gebruik in combinatie met glasvezel.

Een van de nieuwste internet kabels op de markt is de Cat7 kabel. Cat7 kent over het algemeen dezelfde eigenschappen als Cat6a kabels, echter is de doorvoersnelheid nog hoger. Cat7 kabels kennen namelijk een doorvoersnelheid van wel 600 megahertz! Hierdoor kan er nog meer data tegelijkertijd over de kabel worden verzonden.

 

Wat is het verschil tussen UTP en FTP-kabel? 

Het belangrijkste verschil tussen UTP- en FTP-kabels is dat FTP-kabels een extra beschermende folie hebben die om elk getwist paar koperdraden is gewikkeld. Hierdoor biedt FTP-kabel betere bescherming tegen elektromagnetische interferentie (EMI) dan UTP-kabels, die geen folie hebben. 

 

UTP-kabel voor kantoren en thuisnetwerken 

In een UTP-kabel zijn de getwiste paren koperdraden direct omhuld door een gemeenschappelijke mantel. Hierdoor biedt de kabel minder bescherming. UTP-kabels worden veel gebruikt in kantoren en thuisnetwerken waar de kabels niet blootgesteld worden aan veel externe storingen. 

 

FTP-kabel bestemd tegen externe invloeden 

FTP-kabels daarentegen worden vaak gebruikt in omgevingen waar de kabels blootgesteld worden aan veel externe storingen, zoals in de buurt van elektrische apparatuur, motoren en verlichting. De extra beschermende folie in een FTP-kabel zorgt ervoor dat er - ongeacht andere installatiekabels - altijd een stabiele en snelle verbinding is. 

Ga je thuis een nieuw netwerk aanleggen? Dan kun je ook nog kiezen voor de Shielded/Foiled Twisted Pair kabel. Een S/FTP-kabel biedt nog meer bescherming tegen storing, omdat de buitenmantel een metalen beschermlaag heeft. Hiermee heb je ook over langere lengtes gegarandeerd snel en stabiel internet.  

 

LSZH of PVC kabelmantel?

LSZH en PVC zijn afkortingen die worden toegepast voor het materiaalgebruik van kabelmantels.

LSZH = Low Smoke Zero Halogen
PVC = Polyvinyl Chloride

Een internetkabel met LSZH mantel is een halogeenvrije kabel. De LSZH aanduiding wordt toegepast bij kabels die is opgebouwd uit materialen zonder halogenen, zoals thermoplastic. Dit materiaal wordt ook gebruikt voor onder andere legosteentjes en teflon. LSZH kabels zorgen dus voor veel minder rookontwikkeling en scheiden geen gassen af. Hierdoor is een halogeenvrije kabel beter voor de gezondheid van de mens en het milieu. Wil je weten of de kabel een PVC of halogeenvrije mantel heeft, dan kun je dit zien bij de beknopte specificaties van het product.

Van plan een internetkabel te kopen?

Wanneer u van plan bent om een UTP kabel te kopen zit u bij ons goed. Wij bieden u professioneel advies en garanderen de beste service. Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze. Heeft u nog een vraag of behoeft u extra informatie? Schroom dan niet om contact op te nemen met ons. Bij Patchkast.be zitten wij klaar om uw vraag te beantwoorden en u verder te helpen!

FAQ's over utp-kabels

Wat is een utp kabel?

Een utp kabel is een netwerkkabel. Hiermee verbind je netwerkapparaten - zoals tv, computer of laptop - met het internet. De naam utp kabel wordt vaak als verzamelbegrip gebruikt voor alle netwerkkabels, maar letterlijk vertaald betekend het 'unshielded twisted pair'. Dit is dus een niet afgeschermde kabel. Uiteraard zijn er ook afgeschermde kabels: de stp en ftp kabels. Wat deze afkortingen betekenen en wanneer je welke kabel nodig hebt, lees je hier.

Wat is het verschil tussen een Cat5, Cat6 en Cat7 kabel?

Cat 5, Cat 6, Cat 6a en Cat 7 verschillen in datasnelheid en bandbreedte. Hoe hoger de categorie des te sneller de dataoverdracht en des te meer data tegelijkertijd kunnen worden overgedragen. 

  1. Een Cat5e kabel is geschikt voor gigabit netwerken, haalt snelheden tot 1000 Mbit/s en heeft een doorvoersnelheid van 100mhz.
  2. Een Cat6 kabel ondersteunt gigabit netwerken. Deze kabel bereikt snelheden tot 1000 Mbit/s en heeft een doorvoersnelheid van 250mhz.
  3. Een Cat6a kabel is geschikt voor 10-gigabit netwerken. Deze kabel haalt snelheden tot 10.000 Mbit/s en een doorvoersnelheid van 500mhz.
  4. Een Cat7 kabel ondersteunt 10-gig netwerken. Deze kabel haalt, net als de Cat6a kabel, snelheden tot 10.000 Mbit/s, maar heeft een doorvoersnelheid van maar liefst 600mhz.

 

Wil je weten wanneer je welke kabel nodig hebt? Lees dan hier de uitgebreide uitleg met praktijk voorbeelden.

Wat is rj45?

Een rj45 stekker is een standaard netwerk plug. Deze stekker zit aan beide kabeleinden van kant-en-klare patchkabels. Een computer, modem, ethernet switch en smart tv hebben een rj45 poort. Via deze poort sluit je de patchkabels aan en komt de internetverbinding tot stand. Heb je netwerk kabels op rol zónder rj 45 connector? Lees dan hier hoe je de stekker eenvoudig op de kabel monteert.