Inklappen
 

Vóór 16:00 uur besteld?
Dezelfde dag verzonden!

Door onze ruime voorraad verzenden we snel alle bestellingen. Is een product niet op voorraad? Dan zoeken wij altijd naar een passende oplossing, waardoor je alsnog de bestelling op tijd ontvangt. 

 

Alles uit eigen voorraad leverbaar
vanuit ons 5000m2 magazijn

In Almelo (Nederland) vind je ons kantoor en 5000m2 magazijn. We importeren en distributeren alles vanaf één locatie. In het magazijn slaan we grote voorraden op waardoor we snel bestellingen verzenden. 

 

Professioneel advies

Ons team helpt graag met het vinden van de juiste producten of het geven van advies. Je kunt ons bereiken op werkdagen tussen 8:00 en 17:00 uur, per telefoon (074 - 852 6448), e-mail ([email protected]) en live chat.

 

Voor particulier en zakelijk
Whitelabel pakbon op zendingen

We leveren aan particulieren en zakelijke klanten. Jouw zakelijke zending kan worden voorzien van transparante tape en een pakbon met eigen logo en bedrijfsgegevens. Neem contact met ons op voor ons partnerprogramma, per telefoon (074 - 852 6448) of e-mail ([email protected]).

Voordelen inklappen
  • ✔ Vóór 16:00 uur besteld? Dezelfde dag verzonden!
  • Uit voorraad leverbaar vanuit ons 5000m2 magazijn
  • ✔ Professioneel Advies
  • Whitelabel verzenden

UTP kabels langs stroomkabels: de do's en don'ts

UTP kabels langs stroomkabels, do's and don'ts

Wanneer u een bekabeld netwerk gaat aanleggen, dan is er een reële kans dat de UTP kabel langs een stroomkabel komt te lopen. Een patchkabeltje tussen de UTP wandcontactdoos en de netwerkpoort van de PC zal geen problemen opleveren als deze in de buurt hangt of ligt van bijvoorbeeld de stroomkabel van de PC. Dit zijn vaak kleine afstanden, maar wat als de UTP kabel naar een andere ruimte moet komen te liggen?

 

Wanneer er UTP kabels naar een andere ruimte getrokken moeten worden, dan willen we zoveel mogelijk gebruik maken van (loze) leidingen die al door de muur lopen of bestaande gaten in muren en/of plafonds. Of als de gaten sowieso nog geboord moeten worden, dan gebruiken we deze bij voorkeur ook voor andere kabels. De kans is dus groot dat de UTP kabel langs een stroomkabel of coaxkabel komt te liggen. Echter zijn hiervoor niet alle UTP kabels even geschikt.

Interferentie?

Een normale, niet afgeschermde UTP kabel welke in de buurt komt te liggen van elektromagnetische velden of stroom- en coax kabels kan storingen veroorzaken tijdens de data overdracht. Dit komt door de interferentie die kan ontstaan. Als dit gebeurt, dan zorgt dit voor een zwakker of zelfs helemaal geen signaal en juist hierop zit u hoogstwaarschijnlijk niet te wachten met een bekabeld netwerk, want dan had u net zo goed voor een draadloze WiFi verbinding kunnen kiezen.

Interferentie betekent letter storing. Interferentie ontstaat door een samen- of tegenwerking van meerdere golven op dezelfde tijd en plaats.


Kies voor een afgeschermde kabel

Een afgeschermde kabel verkleint de kans op interferentie. Dit komt door de afscherming in de kabel. Er bestaan meerdere type afgeschermde UTP kabels. De meeste voorkomende type afgeschermde kabels zijn U/FTP (voorheen STP), F/UTP (voorheen FTP), S/FTP (voorheen SSTP) en SF/UTP (SFTP).

In de afbeeldingen hieronder ziet u de verschillende wijzen van afscherming van de kabels. Door eventueel extra gevlochten afscherming in de kabel worden signalen van buitenaf tegengehouden. Hierdoor kan een afgeschermde UTP kabel gerust langs een stroomkabel komen te liggen.

U/FTP F/UTP
SF/UTP S/FTP

Direct Danicom kabel op rol - afgeschermd bestellen?


Bekabeling voor serveromgevingen?

Voor gebruik binnen professionele serveromgevingen wordt altijd (dubbel) afgeschermde bekabeling aangeraden om al het dataverkeer te beschermen tegen interferentie van stroombekabeling. Tevens wordt het aangeraden om de netwerkbekabeling en stroomkabels zo veel mogelijk van elkaar te scheiden. Voorkomen is altijd beter dan de gok nemen dat het wel goed zal gaan. In dergelijke omgevingen gaat nou eenmaal veel en belangrijk dataverkeer over de netwerkbekabeling.

Gebruik ook afgeschermde (shielded) accessoires

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van afgeschermde internet kabels, dan is het belangrijk om ook gebruik te maken van afgeschermde accessoires zoals shielded wandcontactdozen, shielded connectoren, patchpanelen, keystones, etc.

Opmerkingen
Marino 2021-02-24 20:34:28
Ik heb een nieuwbouw huis en had geen keuze hierin; ik heb helaas maar 1 loze leiding naar zolder. Ik heb niet veel stroompunten daar en zou dus graag een extra stroomkabel willen aanleggen. Echter wil ik ook bedraad internet. Nu schat ik dat het ongeveer 10 meter leiding zal zijn. Wat zijn mijn opties: Cat6 S/FTP of is Cat7 beter? Kan ik het beste een stroomkabel kopen die ook een mantel heeft? Of heeft dit allemaal geen zin en moet ik toch een wifi oplossing kiezen?
Anita 2021-03-02 09:45:03
Hallo Marino, Misschien is onderstaande een handige link om tot de juiste kabel te komen, hierin staat alles beknopt beschreven :-) https://www.utp-kabel.nl/blog/welke-kabel-moet-ik-kiezen.html Succes!
Wim 2021-04-01 07:35:38
Cat 7 is voor een woonhuis een beetje teveel van het goede. He tis ook wat lastiger te installeren. Als je Cat 6 S/FTP met koper kern (geen mix van koper en aluminium) neemt, zit je goed qua afscherming. Idealiter zou je de stroomkabel ook "twisted and shielded) moeten trekken. Dan is de interferentie minimaal. Bij gewone stroomkabel is cat7 wellicht beter.
Pieter 2020-12-27 13:06:59
Ik heb zonnepanelen aan laten leggen en de stroomkabel loopt door een loze buis. Ik heb CAT6 kabel die ik er ook doorheen zou kunnen trekken. Mijn vraag is of je wettelijk gezien wel coax kabels met zo'n stroomkabel door een loze buis naar je meterkast mag trekken in Nederland. Is dat niet verboden? Sommige sites beweren namelijk van wel (tweakers bijvoorbeeld) maar andere sites hebben het alleen over interferentie.
Anita 2020-12-28 10:31:06
Wanneer je een installatie aanlegt in een pand en je reserveert elektra buizen (16 of 19mm) voor data, elektra en Coax dan dient dit gescheiden aangelegd te worden. Wanneer je een mantelbuis aanlegt tussen bij voorbeeld je woning en een buitenverblijf met een grotere diameter (ca. 50mm) dan mogen dergelijke kabels wel bij elkaar in liggen. Let er hierbij wel op dat je dan afgeschermde datakabel toepast .
Ralph Peulen 2020-12-03 18:51:06
Ik ga naar de bovenverdieping een coax en internetkabel trekken, welk type internetkabel kan ik het beste gebruiken? Deze komt samen met de coax kabel te liggen, en passeert enkele stroom kabels.
Anita 2020-12-07 13:01:49
Hallo Ralph, Wij hanteren de volgende vuistregel Ligt de kabel alleen in een buis en zijn er weinig externe stroomfactoren (magnetisch velden) aanwezig dan is een standaard UTP kabel voldoende. Ligt er in een buis een COAX, Stroom- of krachtstroomkabel, kiest u dan voor een afgeschermde kabel. De afscherming zorgt ervoor dat kans op interferentie (data overspringen) wordt verkleind Succes, Anita
Gert 2020-05-22 21:12:38
Ik ga kabels voor netwerk trekken van meterkast naar 1r verdieping en 1 naar zolder. Deze lopen door een koof waarin ook een pvc pijp ligt met elektradraden. De netwerk kabels gaan deels door eigen pvc pijp en laatste stuk, ca 1,5 meter liggen ze los in een horizontale koof. Zou dit met utp kunnen of toch ftp? De pvc pijpen liggen voor ca 3 mtr strak tegen elkaar aan.
Lotte 2020-06-03 14:01:54
Beste Gert, Wij adviseren in dit geval om gebruik te maken van FTP bekabeling.
Nico 2018-08-25 14:48:05
15 meter UTP kabel en 15 meter stroomkabel (230V) door één mantelpijp gaf als resultaat dat er geen data signaal meer door UTP kabel kwam. Bij het nameten kreeg ik op alle acht de aders een spanning van 15V wisselspanning. Het geheel werkte dus als een transformator. Na bovenstaand artikel te hebben gelezen ga ik toch maar een afgeschermde UTP kabel gebruiken.
lisette 2018-07-20 15:16:24
Ah, ik heb er nooit bij stilgestaan dat de mogelijkheid voor storingen zo groot kunnen zijn. Ik ging er namelijk van uit dat de isolatie enige storingen zou moeten verminderen. lis